Savolaistytön kesämuistojen kirje

"Männeenä kesänä …"


Heepä-hee! Arvootko missä kävin männeenä kesänä? En yksin, vuan Äet ja Isi olivat mukana. Olis heetä varmaan pelottannu, mutta kun pitelin heijän käestä kiinni niin kyllä hyö sitten olivat ihan raahallisia. Minkä nyt välillä piästivät naurunpyrrääksiä – jännityksestä se kaet johtu.

Oli mulla muutennii jännä kesä. Isi teki pankkiryöstön! Kyllä siitä kohistiin paljon. Muovikassi ol täännä rahhoo. Minnuu taes välillä hieman pelottoo, jotta laetoin käet silmille. Äet ei pelänny yhtään, vuan komentel kaekkia. Kyllä minuakkii naaratti, kun Isi män piiloon semmoseen isoon ves’säiliöön, välillä vuan kurkisteli sieltä mitä ympärillä tapahtuu.

Se oli kyllä ihmeellisin asia, kun Isi jootu naeseks, pukkeetummaan hammeeseen ja silleen. Minnäe olin ihmeessän, kun se olio oli naenen, mutta Isin iänellä se puhui. Eräs setähii siinä lähellä sano jottain Juakopin jaloesta, vaen olkohan käsistä ja Eesaun iänestä. En minä kyllä kettään Juakoppia tunne, Eesausta puhumattakaan, kun kaekki minun leekkikaverit on Mikoja, Samia, Maria, Johannoja ja Saria. Kuka lie se Juakoppi ollu, mutta sannoovat sen heettänneen kylymän kiven järveen … ja ilimat muuttu heti kolleemmiks. Jotta ee se mikkää kiltti setä taeja olla se Juakoppi.

Mutta siitä kesäteatterista… Mitäh, luulitko Isin tehneen oekeen pankkiryöstön. Eehän sulla oo yhtään miel’kuvitusta. Turha sun oes männä Muumimuahankaan, Pikku Myykää ee uskois sinnuu. Isihän näätteli semmosta jengiläistä ja Äet ohjas koko komeetian. Ja ihmisillä ol huaskoo, nuaroo räkättivät välillä ja hakkasivat käsiään yhteen. Lienöö niihen kämmeniä pakottanna seoroovana päevänä…

Jotta tämmöstä huaskoo tapahtu männeenä kesänä. Tuosta kuvasta Esko paeno mulle muistoks paejannii, liennöövätkö sillä rottaatiolla peräti sen tehneet. Mutta ostoo siltä niitä lehtiä, on se niin mukava setä, jotta tekköö se varmaan Äetille ja Isille samanlaeset paejat. Niin, ja mummit ja kummittii varmaan haluvaa samanlaesen … ihhaelijapaejan!

Vuan oot sinä ihmetelly, miten minä oon kirjottannu tämän kirjeen. No, tietysti kaekilla pikku prinsessoella pittää olla oma lintu… ee se ollu pyy, eekä Pikku Myy… joku teeri taes olla…vuan ee myö lintukirjasta löövetty nuapurin Teemun kanssa semmosta ku sih-teeri…lienöö harvinaenen lintu. Mut nyt se sihteeri kirjottelloo kun minä huastan. Enhän minä ite vielä ossoo kirjottoo, kun het ens joolun jäläkeen kakussa on kolome kynttilöö… ja kaekki mummit ja kummit tulloo pakettiin kanssa… on se huaskoo … pakettiinnii uakasu. Jotta kirjottakkee työkii mulle, ja varmuuven vuoks laettakkee mukkaa jottaen pientä… vaikka Pikku Myy… niin ee tuo Posti-Pekka niin heleposti hukkoo sitä kirjettä … eeku pakettia. Mitä isompi, sitä parempi … niin ee joovu hukkaan.

Jotta huaskoo syksyä vuan!

Toevottaa

Pikku-Sandra, 2,5 v.


© Esko Rönkkö 1998

Alkuun

   Takaisin Eskon Puumerkki-sivulle